Johan Kansasen jälkeläisten vaiheita

Johanin vanhin tytär Christina Kansanen (s. 1716) eli Joroisissa, mutta hänen vaiheistaan ei ole säilynyt tietoja. Nuorempi tytär Susanna (s. 1717, taulu 2 [ks. sukukirja]) avioitui 1737 Paul Sutisen kanssa ja meni emännäksi Timolan kylän Sutilan taloon. Heidän tyttärensä Christina Sutisen (s. 1744, taulu 4) ja Matti Kämäräisen jälkeläisiä olivat Kämäräiset ja heidän taas Itkoset, joita molempia sukuja on asunut Leppävirralla ja Varkauden alueella kauppiaina. Nuorempi tytär Susanna (s. 1751) kuoli jo kolmivuotiaana.

Kasper Johaninpoika (s.1724, taulu 3) muutti perheineen Ruokojärven torpasta Timolaan sisarensa Susannan luo Sutisen talon torppariksi Haapakallioon. Hänen ja Katri Kanasen poika Johanin (s. 1748, taulu 5) jälkeläisiä olivat tyttären Annan (s. 1786, taulu 14) kautta Heinävedellä asuneet Koposet ja heidän edelleen Leppävirralla Kososet ja Räsäset.

Kasperin nuoremman pojan Kasperin II (s. 1755, taulu 6.) ja Ingeborg Tirkkosen jälkeläisiä olivat mm. Nikkilänmäen Kansaset.

Kasper Johaninpojan toisesta avioliitosta Maria Laitisen kanssa syntyneiden tytärten Marian (s. 1759, taulu 7) ja Mikko Koivistoisen sekä Christinan (s. 1777, taulu 12) ja Paavo Koivistoisen jälkeläisiä olivat Koivistoiset Leppävirran Kotalahdessa, talo Tuomalanharju.

Tyttärien Susannan (s. 1764, taulu 9) ja Paul Laakkosen jälkeläisiä olivat Laakkoset Leppävirran Osmajärvellä. Annan (s. 1767, taulu 10) ja Olavi Ropposen tyttären Brita Ropposen (s. 1790, taulu 30) ja Antti Koposen jälkeläisiä olivat Koposet Leppävirran Näätänmaassa.

Antti Kasperinpoika (s. 1761, taulu 8) oli naimisissa em. Koivistoisten sisaren Katariinan kanssa. He elivät lampuoteina Nikkilänmäellä ja Soisalon saaren kylissä Kurjalassa, Konnuslahdessa, Sarkaniemellä ja Mustinmäellä. Heidän jälkeläisiään oli paljon Leppävirralla lampuoteina tai torppareina: mm. Koposet, Hämäläiset ja Hartikaiset sekä Thuret talollisena Mustinmäellä.

Nuorimman pojan Pekka Kasperinpoika (s. 1771, taulu 11) ja vaimon Apollonia Niirasen tyttärien Marian jälkeläiset olivat Kotalahdessa Hämäläisiä ja Niirasia, Ulrican Nyyssösiä sekä Annan Leppävirralla Flinkkilässä Pitkäsiä. Pekan nuorin poika oli jälleen Pekka (s. 1803, taulu 33) ja hän oli vävynä Immolan talossa Jäppilä, Tihusniemellä. Hänen ja vaimo Elisabet Suihkosen tyttären Marian (s. 1840, taulu 70) jälkeläiset olivat Suhosia Pieksämäellä.

Tuomo Kansanen