Kasper Kasperinpoika Kansasen jälkeläisten vaiheita
II Kasper Kansanen (s. 1755, taulu 6) ja Ingeborg Tirkkonen vihittiin 1781, Kasperin tultua vävyksi Nikkilänmäen Anton Tirkkosen taloon. Antonin kuoltua n. 1790 taloa alettiin kutsua hänen mukaansa Kansalaksi. Antonin veli Anders asui Tirkkolan kievaritaloa ja toinen veli Petter toista taloa samassa pihassa. Kasperilla ja Ingeborgilla oli kaksi poikaa ja kolme tytärtä, joista suku alkoi laajeta.
*) III Kasper (s. 1781, taulu 15), vanhin poika palasi 1840 Nikkilänmäeltä isänsä asuinsijoille Timolan Haapakallion tilalle, jossa asui myös perillisiä vuoteen 1856 asti, jolloin talo siirtyi Mahrbergeille.
Vanhin poika oli taas IV Kasper (s. 1807, taulu 41), joka oli naimisissa kahdesti; ensimmäinen vaimo Anna Ollikainen kuoli vain kolme viikkoa vihkimisen jälkeen. Toisen vaimon Anna Lappalaisen kanssa oli kolme poikaa ja kaksi tytärtä, joista vanhimmat kuolivat nuorina. Asuinpaikka oli 1847 Niinimäen Rantamäki. Pojan Anton Abelin (s. 1839, taulu 82) ja vaimon Henriikka Hyvärisen sekä kolmen lapsen asuinpaikka oli Varkaus. Toisen pojan Wilhelm Kansasen (s. 1843, taulu 83) ja vaimon Helena Karppisen asuinpaikka oli Leppävirran Saijanlahti; heidän poikansa Robertin (s. 1879, taulu 134) asuinpaikka Riihiranta Leppävirralla. Kasperin nuorin tytär oli Maria Wilhelmiina (s. 1845, taulu 84), joka avioitui 1869 Josef Ursinin kanssa. Heillä oli seitsemän lasta, joista pojan Josef Ursinin (s. 1870, taulu 135) ja vaimon Wilhelmiina Lipposen kahdeksasta lapsesta alkaa Ursinien laaja sukuhaara.
Toisen pojan Olofin (s. 1821, taulu 43) ja Hedvig Tiihosen tyttären Loviisan (s. 1847, taulu 88) jälkeläisiä olivat Hynniset, joita asui Varkaudessa. Olofin pojan Andersin (s. 1852, taulu 89) jälkeläiset asuivat puolestaan Enon kunnassa. Muiden Olofin perillisten kotipaikka oli Leppävirta.
Tytär Ingeborg Ulrika (s. 1813, taulu 42) avioitui Heikki Tuomaisen kanssa. Heidän asuintilansa oli Saamaiskylällä, jälkeläiset Tuomaiset asuivat Leppävirralla.
*) Anton Kasperinpoika Kansanen (s. 1784, taulu 16) asettui asumaan Nikkilänmäelle ensin Kinnusilta ostamaansa Kinnulan taloon ja sittemmin siitä lohkottuun Anttilaan. Vaimo oli Anna Riitta Itkonen Osmajärveltä. Heille syntyi kuusi poikaa ja kaksi tytärtä. Pojista neljä ryhtyi kauppiaiksi tilanpidon ohella: Kasper Henrik, Anton Abel ja Pekka Leppävirralla sekä Gustaf Karttulassa. Kaksi pojista Antti ja Adam olivat tilallisia Nikkilänmäellä. Kummallakin oli paljon perillisiä, jotka päätyivät aikanaan myymään tilat ja siirtyivät muihin ammatteihin eri puolille Suomea.
*) Maria Christina Kansanen (s. 1790, taulu 17), aviomies Påhl Itkonen, asuinpaikka Leppävirta Saamaiskylä. Heidän kahden poikansa jälkeläisiä ovat Itkosia Leppävirralla.
*) Anna Catharina Kansanen (s. 1798, taulu 18) ja puoliso Taavetti Manninen asuivat Nikkilänmäen Tirkkolan Soukanlahden talossa (Mannila). Heillä oli 10 lasta, joista kahden pojan jälkeläisiä asui Leppävirralla.
*) Ulrika Kansanen (s. 1801, taulu 19), mies Antti Tirkkonen Nikkilänmäeltä, jossa he myös asuivat Tirkkolan tilalla. Perheessä oli neljä lasta, joista kaksi kuoli pienenä. Poika Abel Tirkkonen ja vaimo Anna Haikonen asuivat Leppävirralla.
Tuomo Kansanen