gallery/iso_kuva

Sukututkimustyöryhmän kuulumisia 10/2018

 

Vuoden 2017 sukukokouksen jälkeen Sukututkimustyöryhmän työskentelyn painopisteitä ovat olleet Leppävirran kylät, talot ja Kansaset -projekti sekä DNA-tutkimus.

 

Leppävirran kylät, talot ja Kansaset

 

Olemme tutkineet, missä ja milloin Kansaset ovat asuneet Leppävirralla alkaen Johan Kansasen Susanna-tyttärestä (1717 - 1768), joka muutti Joroisista Leppävirralle Timolan taloon avioiduttuaan leskimies Påhl Sutisen kanssa 1737. Veli Casper seurasi hänen jalanjälkiään päätyen torppariksi Haapakallioon. Heidän  jälkipolviensa asumista ja muuttoja olemme seuranneet lähes 1900-luvun vaihteeseen siten, että VI sukupolvi on vielä viimeisenä mukana tutkimuksessa.

 

Projekti on tuonut mukanaan paljon lisää tietoa: usein rippi- tai  lastenkirjat eivät kerro, mihin ja milloin muutot ovat tapahtuneet, joten on ollut tarpeen hakea esiin lasten syntymäpaikat, joita seuraamalla pääsee eteenpäin. Tietokantaa on nyt täydennetty siten, että syntymäpaikkana ei ole enää pelkkä Leppävirta, vaan myös kylä ilmoitetaan, kun se on tiedossa.  Haasteita on riittänyt: tiheään tapahtuvat perheen muutot tai  jatkotietojen täydelliset katoamiset, kunnes nimet ehkä taas putkahtavat esiin jostakin kirkonkirjasta.

 

Projektin edetessä on löytynyt uusia henkilöitä sukuun esim. avioliittojen kautta ja olemme voineet täydentää syntymä- ja kuolintietoja.

 

Teemme vielä töitä projektin kanssa, mm. tietojen tarkistaminen tulee olemaan työlästä. Tässä vaiheessa on avoimena, missä muodossa ja milloin tulokset julkistetaan mm. kotisivuillamme, mutta tähtäämme tällä hetkellä vuoden 2019 sukukokoukseen.

 

DNA-tutkimus

 

Toinen painopistealue sukututkimuksessa on Kansasten isälinjan DNA-tutkimus. Viime sukukokoukseen mennessä teetettiin teksasilaisessa Family Tree DNA:ssa neljälle Kansasten henkilölle isälinjan perustesti Y67.  Sittemmin sitä täydennettiin Family Finderillä, ns. serkkutestillä samoille henkilöille, joista kolmelle se toteutui sukututkimusseuran jäsenen lahjoituksen turvin. Näillä eväillä on saatu kiistatta vahvistetuksi kirkonkirjojenkin kertoma sukulaisuus.

 

Ilahduttavaa on, että Family Finderin avulla on löytynyt muutamia uusia sukulaisia, joiden sukupuissa esiintyy lukuisia meille tuttuja menneiden polvien Kansasia. Oma lukunsa ovat muut (etä)serkut, joihin sukuyhteyden löytäminen on usein haasteéllista. Olemme myös todenneet, että muutamat suvut kietoutuvat Kansasiin Y-linjan testin perusteella. Näitä sukulaisuuksia selvitetään, mm. on oltu ja ollaan tarvittaessa yhteydessä ao. suvun edustajiin. Todella kiinnostavaa on, että myös Kansain/-en/Kansoin -nimisiä on esiintynyt muutamien etäserkkujen sukupuissa. Kansasia löytyy nimeltä Ruotsin metsäsuomalaisissa jo 1500- ja 1600-luvulla. Onko näillä Kansasilla yhteys meidän Kansas-linjaamme?

 

DNA-testien teettäminen on nyt kovassa huudossa, ja uusia sukulaisuuksia ilmaantuu tuon tuostakin. Se onkin sukuseuramme kannalta kovin toivottavaa; ehkä pääsemme vähitellen lähemmäksi esi-isäämme Johan Kansasta. Sukulaisuuden selvittämiseksi  odottelemme myös, että muutkin kuin Leppävirran Kansaset sekä erityisesti, että sukunimeltään Kansoset (joita samoin kuin Kansasia, löytyy Sortavalasta, Viipurista jne.) teettäisivät DNA-testejä. Polveudummeko samasta esi-isästä?

 

Kannustamme Kansasia teettämään Y-DNA -testin unohtamatta MtDNA-testiä, joka kertoo äitilinjan haploryhmän ja sitä kautta esiäitien vaellusreitin maapallolla. Myös geenisukulaisia löytyy tätä kautta. Mainittakoon, että äitilinjaa voidaan tutkia sekä naisen että miehen DNA-näytteestä. Sukututkimustyöryhmä auttaa mielellään testien tilauskäytännössä.

 

Muistutus

 

Sukututkimus ei valmistu koskaan, vaan vaatii tietojen jatkuvaa päivittämistä ja täydentämistä. Siksi toivommekin saavamme sukulaisilta tietoa kulloiseenkin elämäntilanteeseen liittyvistä muutoksista (avo-/avioliitot, lapset, kuolemantapaukset jne.) Tietoja käytetään vain sukututkimustarkoituksiin. Tietojasi voit päivittää web-lomakkeellamme.

 

Lokakuussa 2018


Sukututkimustyöryhmän
psta Eeva Fihlman
eeva.fihlman (at) gmail.com